Pressmeddelande -
Idag tänker vi på daggmaskarna
Pollinerande insekter som humlor och bin är djur som allt oftare uppmärksammas – men har du tänkt på våra daggmaskar på sistone? Idag, den 22 maj, firas den biologiska mångfaldens dag runtom i landet. Använd dagen till att delta i någon aktivitet nära dig eller till att lära dig vad den biologiska mångfalden är för något och varför den har så stor betydelse för vårt liv på jorden.
Biologisk mångfald – livsviktig variation
Biologisk mångfald handlar om variationen av organismer som finns på jorden. Varje art spelar sin unika roll i ekosystemet. Försvinner en art blir hela systemet svagare, eftersom naturen blir mer sårbar och mindre anpassningsbar vid förändringar. Detta är något som ofta diskuteras i samband med de pågående klimatförändringarna och insekters pollination av våra grödor.
Men måste vi verkligen ha ett trettiotal olika arter av daggmaskar i Sveriges jordar, räcker det inte med en sort? Och spelar det så stor roll om våra almar dör av almsjukan när vi har många andra slags lövträd kvar? Kan inte pollineringen av våra grödor skötas genom ökad biodling i hela landet, ifall de vilda pollinerarna dör ut?
Svaren på dessa frågor är att det är just mångfalden av arter och variationen dem emellan som behövs. En viss arts funktioner i ett ekosystem är svåra att förutse fullt ut. Om omgivningen förändras på något vis kan exempelvis en viss art börja klara sig bättre eller få en förändrad funktion. Någon art kanske är mer tålig mot torka, en annan resistent mot en ditintills ovanlig sjukdom, och så vidare. Kanske märks artens värde och roll i naturen först när den inte finns kvar i området, eller när den helt har dött ut…
Varför bry sig om hur många daggmaskar vi har i jorden?
Biologer pratar ofta om begreppet ekologisk resiliens. Att med en rikare mångfald av arter och organismer kan ekosystemet bättre stå emot och återhämta sig från motgångar eller förändringar, som exempelvis perioder med extremvärme, ökade nederbördsmängder eller spridning av nya sjukdomar.
Detta är bakgrunden till den stora uppmärksamhet som lövplattmasken Obama nungara har orsakat. Denna i Sverige nyupptäckta invasiva främmande art äter bland annat daggmaskar i en sådan utsträckning att det skulle vara förödande för både jordbruket och hela ekosystemet om den får fäste här. Inga studier på artens effekter har utförts ännu.
Men vem vet, kanske finns det bland våra inhemska daggmaskar någon art som kan stå emot lövplattmaskens framfart bättre än de andra och fortsätta upprätthålla sina jordförbättrande funktioner? Chansen för detta, och liknande exempel med andra arter och i andra delar av naturen, är större om vi kan värna den biologiska mångfald vi har idag.
En dag med fokus på biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden utgör en global resurs av enormt stort värde – nu och i framtiden – för både ekosystemen själva och för oss människor. Men fastän frågan har börjat uppmärksammas mer på senare tid så minskar ändå antalet arter i snabb takt. Vi står inför det som kallas det sjätte massutdöendet och det riskerar att rubba hela ekosystem och äventyrar vår egen långsiktiga överlevnad på planeten. Sorgligt nog sker det till stor del på grund av olika mänskliga aktiviteter.
Den biologiska mångfaldens dag instiftades av FN för att uppmärksamma artmångfaldens betydelse för allt liv på jorden. Idag bör vi alla tänka lite extra på den viktiga artrikedom som finns runt omkring oss.
Som miljökonsulter med expertkunskap inom skog, mark och vatten jobbar vi på Calluna med artrikedom i princip varje dag. Företagets mission är att bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Antingen kartlägger vi vilka arter och livsmiljöer som finns ute i ett naturområde eller provtar och analyserar kvaliteten på olika vattenmiljöer. Eller så bedömer vi risker för påverkan på artrikedomen i allmänhet eller mer specifikt på skyddade arter eller utpekade artgrupper.
– Vårt arbete bidrar helt enkelt till en ökad förståelse för och bevarande av arter och livsmiljöer, vilket i längden värnar vår biologiska mångfald, säger Camilla Montén, VD på Calluna.
Under biologiska mångfaldens dag deltar vi även i aktiviteter som är tillgängliga för allmänheten. Exempelvis kan du i centrala Linköping delta i tre guidade vandringar om fåglar, blommor respektive insekter i de stadsnära natur- och parkmiljöerna kring Linköpings Naturcentrum. Rundvandringarna leds av Håkan Andersson, ekolog och senior miljökonsult på Calluna och en mycket uppskattad naturguide som berättar målande om de arter som syns och hörs runt omkring oss i naturen. Efter vandringen kanske du ser på stadens parker och dess värden för biologisk mångfald med nya glasögon! Vid Naturcentrum finns även chansen att fråga en biolog – både Håkan Andersson och kollegan Amanda Andersson från Calluna finns på plats för att svara på frågor om högt och lågt som rör biologisk mångfald.
---
Korta fakta om den Biologiska mångfaldens dag
- Infaller årligen den 22 maj och har i år temat ”Harmony with nature and sustainable development”.
- Instiftades av FN år 2000 för att fira antagandet av texten till Konventionen om biologisk mångfald den 22 maj 1992 och främja ett brett stöd för genomförandet av konventionen.
- Firas stort i Sverige sedan 2017 då Erik Hansson och Rebecka le Moine tog initiativ till att uppmuntra landets naturvänner att engagera sig i dagen.
- Det arrangeras en mängd aktiviteter över hela landet både den 22 maj och under helgerna före och efter – spana in biomfdag.se för att se hela listan eller söka aktiviteter i en karta.
---
Ämnen
Kategorier
Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare. |