Pressmeddelande -
Restaurerad genbank för hotade växter invigd
I Linköping igår återinvigdes den restaurerade Genbanken för Rödlistade växter i Östergötland. En begränsad skara var med när det röda bandet klipptes och de sällsynta arterna visades upp. "Genbanken är en unik del av Trädgårdsföreningen" säger Lotta Lindström vid Linköpings Naturcentrum.
Visar upp hotade arter i Östergötland
Genbanken för Rödlistade växter i Östergötland (GRÖ) i trädgården vid Linköpings Naturcentrum har genomgått en stor restaurering. Genbanken invigdes redan sommaren 2006 och var resultatet av många års lokalt engagemang för länets sällsynta och hotade växtarter.
Igår invigdes den renoverade genbanken som bland annat har fått nya odlingsrutor av cortenstål där arternas ursprungliga livsmiljöer ska efterliknas. Vid starten 2006 fanns 57 arter i genbanken, idag är 80 arter i odling. Två av dessa (fågelarv och gaffelglim) saknar numera aktuella fyndplatser i Östergötland, men finns alltså bevarade i odling här vid Linköpings Naturcentrum.
– Vi hoppas kunna få in ännu fler av länets sällsynta växtarter i genbanken på sikt, berättar Klas Schlichting, trädgårdsmästare vid Calluna AB som sköter anläggningen vid Linköpings Naturcentrum.
I början av 2000-talet togs kontakter med NordGen (tidigare Nordiska genbanken) i Alnarp. Varje år skickas nu mogna frön från genbankens växter till NordGen för att bidra till bevarandet av arterna.
Liten invigning med guidad tur
Med en begränsad skara deltagare, på grund av den pågående pandemin, återinvigdes den nyrestaurerade genbanken. Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf klippte det röda bandet vid invigningen och sa några väl valda ord.
Efteråt gavs en guidad tur för deltagarna genom genbanken. Trädgårdsmästare Klas Schlichting och genbankens koordinator Bo Antberg presenterade flera av genbankens vackra och spännande arter. De inbjudna gästerna fick även med sig varsin kruka med nysådd klätt hem.
– Med invigningen vill vi lite i förskott uppmärksamma den Biologiska Mångfaldens Dag som infaller på lördag, säger Lotta Lindström, verksamhetschef vid Linköpings Naturcentrum. Genbanken är en unik del av Trädgårdsföreningen och en viktig del i vår verksamhet.
Allmänheten bjuds in
Från och med nu är den restaurerade genbanken öppen för allmänheten. Den som vill kan gå runt och studera de vackra växterna. Information om arterna finns sedan på genbankens hemsida. Det finns även fröer till två av arterna (klätt och åkervicker) att få med sig hem för att odla i den egna täppan.
Vilken växt får du inte missa vid ett besök i genbanken? Trädgårdsmästare Klas Schlichting tipsar om en personlig favorit:
– Inom någon vecka står drakblomman i blom, det är något alldeles extra och värt ett besök bara i sig!
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Calluna AB är Sveriges ledande naturmiljökonsult med spetskompetens inom biologisk mångfald. Affärsidén är att stötta kunderna i deras arbete för hållbar användning av mark och vatten i enlighet med svenska och globala miljömål. Företaget grundades 1992 och har idag omkring hundra engagerade medarbetare runt om i landet. |