Pressmeddelande -
Större vattensalamander i Louddens oljehamn i Stockholm
I en damm bland oljecisterner i Stockholm hittades 2017 helt oväntat en tidigare okänd population av arten större vattensalamander vid en naturvärdesinventering inför avvecklingen av oljehamnen. Nu genomför Calluna mer närgående undersökningar av dammens salamandrar och en artskyddsutredning som ska utreda hur populationen kan bevaras.
Vid Callunas naturvärdesinventering 2017 noterades en damm i en större svacka i berget bland oljecisternerna. I dammen upptäcktes en stor och tidigare okänd population av större vattensalamander. Arten finns bara på färre än ett tiotal platser i Stockholm, så det var en stor överraskning att hitta en livskraftig population i oljehamnen.
– Att få besöka en damm och se dessa "vattendrakar" är ett fint inslag, säger Martin Ottosson på exploateringskontoret.
Inventeringen 2017 var en del av de utredningar som görs inför den nya stadsdelen som ska byggas när oljehamnen avvecklas.
Angeläget bevarande
Arten större vattensalamander är skyddad enligt artskyddsförordningen, vilket innebär att populationen inte får skadas. Därför gör Calluna en artskyddsutredning som ska utreda hur populationen kan bevaras.
Salamandrarna kan mycket väl vara en rest från tiden före oljehamnen, det vill säga att de har funnits där i mer än 100 år. Därför är det angeläget att populationen i Loudden får bevaras i närområdet i Nationalstadsparken.
Populationen vid Loudden undersöks
För att längre fram kunna svara på frågan om Exploateringskontoret har lyckats rädda populationen på Loudden så måste den nuvarande populationen studeras. Under 2018 undersöker därför Callunas ekologer salamandrarna på Loudden. Hur stor är populationen? Är fördelningen mellan hanar och honor lika? Hur kan man, efter att nya lekvatten har skapats, fånga in så många individer som möjligt och flytta dem?
En inventering inleddes tidigt i april genom att ett stängsel sattes upp runt dammen och salamandrar som vandrade ned mot vattnet fångades, räknades, köns- och åldersbestämdes för att sedan släppas ut i dammen.
Under maj och juni studerades populationen ytterligare med hjälp av så kallade flaskfällor i vattnet. Vuxna salamandrar har en unik teckning på buken, och det går därför att särskilja olika individer. Fällorna sätts ut vid två tillfällen och man kan vid det senare tillfället räkna hur många individer som återfångats. Med hjälp av denna metod kan man uppskatta storleken på populationen.
Mer information
Läs även inslaget om uppdraget på Mitt i Stockholm.
Relaterade länkar
Ämnen
Calluna AB grundades 1992 och är idag Sveriges ledande naturmiljökonsultföretag. Vår affärsidé är att stötta våra kunder i deras arbete för hållbar användning av mark och vatten i enlighet med svenska och globala miljömål. Med omkring hundra engagerade medarbetare runt om i landet möjliggörs såväl nationell täckning som regionalt fokus och lokal erfarenhet.