Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Intresserad allmänhet, beslutsfattare, forskare, journalister och entreprenörer inbjuds att ta del av två gratis seminarier under Beredskapsveckan om framtidens hållbara livsmedelssystem respektive samhällsteknisk försörjning.

Höjd beredskap - en hållbar möjlighet?

När Sverige och Östergötland rustar sig för att bättre kunna möta konflikter och kriser öppnas möjligheter att samtidigt bidra till omställningen till ett mer hållbart samhälle. Under Beredskapsveckan inbjuds allmänhet, beslutsfattare, forskare och entreprenörer att titta närmare på några av dessa möjligheter inom områdena livsmedelssystem och samhällsteknisk försörjning i två öppna seminarier.

Callunas nya kontor i Uppsala erbjuder, liksom företaget i stort, en rad miljökonsulttjänster med fokus på biologisk mångfald och miljöövervakning. Foto: Tove Adelsköld.

Calluna öppnar nytt kontor för miljökonsultverksamhet i Uppsala

Calluna, en ledande aktör i Sverige inom miljökonsulttjänster, öppnar ett nytt kontor i Uppsala nu efter sommaren. Kontoret ligger i Uppsala Science Park. Det kommer att utgöra en viktig utgångspunkt för bolagets konsulter som hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten.

Calluna arbetar med exempelvis naturvärdesinventeringar och artinventeringar som ger uppdragsgivaren ett underlag för att kunna förstå och därmed skydda biologisk mångfald. Foto: Elin Jonsson.

Vi borde fira biologisk mångfald alla dagar på året

Den 22 maj, internationella dagen för biologisk mångfald, lyfter Calluna fram vikten av att arbeta för att bevara naturens mångfald varje dag. Förlusten av arter är en av vår tids största miljöutmaningar. ”Vårt arbete med inventeringar är grundläggande för att våra uppdragsgivare ska kunna förstå och därmed skydda den biologiska mångfalden”, säger Camilla Montén, VD på Calluna.

Inspirerande klimatdagar i Linköping

Inspirerande klimatdagar i Linköping

Den 19 till 21 april pågår Klimatdagarna i Linköping. Ett lokalt initiativ med inspirerande aktiviteter i gränslandet mellan natur och kultur. ”Vi ser mycket fram emot dagarna efter påsk, att få inspirera allmänheten till handling och aktivitet” säger Lotta Lindström på Linköpings Naturcentrum.

Betande kor i den hotade väddnätfjärilens livsmiljöer är det största hotet mot fjärilsarten då dess värdväxt ängsvädd och de flesta blommande växterna äts upp. Foto: Demieka Seabrook Säwenfalk.

Alarmerande forskning: betet hotar mångfalden

Genom en av världens mest omfattande fjärilsstudier har forskare vid Calluna AB kommit fram till att den rödlistade väddnätfjärilen missgynnas starkt av bete i skyddade Natura 2000-områden på Gotland. "Det är alarmerande att dagens skötsel, som är tänkt att gynna arten, i stället utgör dess största hot!” säger Oskar Kindvall, en av forskarna bakom studien.

Camilla Montén har tillträtt tjänsten som VD på miljökonsultföretaget Calluna AB. "Hon är en erfaren ledare med starkt driv och målfokus", säger styrelseordförande Eva Gidlöf. Foto: Maria Adelsköld.

Camilla Montén ny VD för Calluna AB

Camilla Montén har tillträtt tjänsten som VD på miljökonsultföretaget Calluna AB. "Hon är en erfaren ledare med starkt driv och målfokus", säger styrelseordförande Eva Gidlöf.

Försämrat skydd för fåglar – konsulter reagerar på statlig utredning

Försämrat skydd för fåglar – konsulter reagerar på statlig utredning

Fyra miljökonsultföretag reagerar på statlig utredning om artskyddsförordningen i ett gemensamt remissvar. "Det förslag som är lagt innebär en sänkning av de svenska ambitionerna samtidigt som vi står inför den största artutrotningen i mänsklighetens historia" säger företrädarna för konsultbolagen.

Utvecklingsprojektet ska ta fram ett digitalt verktyg som möjliggör en integrerad analys av flera olika intressen vid planering av vägar och järnvägar i stadsmiljöer.

Beviljat miljonprojekt som ska underlätta infrastrukturplanering

Utvecklingsprojektet ska ta fram ett digitalt verktyg som möjliggör en integrerad analys av flera olika intressen vid planering av vägar och järnvägar i stadsmiljöer. "Att Formas har beslutat att finansiera detta tvärvetenskapliga forskningsprojekt är ett ytterst positivt besked" säger Oskar Kindvall på Calluna.

Projekt EcoComp handlar om utveckling av en handelsplattform för ekologisk kompensation och naturbaserad klimatkompensation.

Fortsatt utveckling av EcoComp säkrad

EcoComp är ett pågående innovationsprojekt som tar fram en lösning för ekologisk kompensation och naturbaserad klimatkompensation. Vinnova har nu beviljat en ansökan om fortsatt utveckling av projektet. Calluna AB står bakom ansökan i samverkan med en stark konstellation av olika aktörer. 

Cassandra Karlsson är miljökonsult på Calluna AB och har arbetat med fröinsamling i många år - hon är oroad över konsekvenserna av dagens bristande hantering av frön från vilda växter.

Brist på lokalt insamlade ängsfrön fara för mångfalden

Svensk naturvård ligger långt efter exempelvis USA när det gäller lokal hantering av frön från inhemska växtarter. Intresset är stort för handelns fröpåsar med färdiga blandningar, men ingen har koll på det genetiska ursprunget. "Det kan få allvarliga konsekvenser att flytta växter och frön såhär mellan olika delar av landet" varnar naturmiljökonsulten Cassandra Karlsson.

Vättern är en klar och djup sjö som engagerar många och behovet är stort av faktabaserade men enkla presentationer av hur miljötillståndet utvecklats över tid (Foto: Örnborg Kyrkander AB).

Ny sida om Vätterns vatten, liv och miljöhot

Nu lanseras sidan Vätternliv.se där den senaste kunskapen om Vättern samlas. Kunskapsportalen beskriver det unika livet i sjön och de utmaningar som Vättern står inför. ”Behovet av en sida som denna är jättestort, vi måste kunna berätta om resultatet av alla undersökningar som görs i sjön på ett sätt som är intressant för många” säger projektets initiativtagare Marie Kristoffersson.

Visa mer

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige