Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Solen sken nästan hela veckan när Callunas naturvärdesinventerare arbetade sig fram i terrängen och kalibrerade sina bedömningar av naturvärden i området för en ny kraftledningsgata mellan Enköpings och Sollentunas kommuner. Foton: Sara Häger.

Sjutton inventerare också!

Vid kartläggning av naturvärden inför en ny kraftledningsgata NV om Stockholm deltog hela sjutton av Callunas över tjugo naturvärdesinventerare. Personalen genomförde nämligen parallellt sin årliga kalibrering av arbetsmetoden för NVI. För nionde året i rad genomfördes kalibreringen för att bibehålla samstämmighet kring bedömningar och kunna fortsätta erbjuda hög kvalitet i inventeringsuppdragen.

Större och bättre - Callunas nya kontor på Waldenströmsgatan 2 i Gävle respektive Fabriksgatan 13 i Göteborg.

Nya lokaler i både Göteborg och Gävle

Som landets största miljökonsult fortsätter Calluna AB att växa och utvecklas. I både Göteborg och Gävle blev det dags för större och bättre kontorslokaler denna vår, för att få plats med alla nuvarande och framtida konsulter. Nu har båda kontoren flyttat in och vi ser fram emot att få driva många viktiga projekt från de nya lokalerna!

Långhornsbi och skogsnätfjäril, samt obränt (t.v.) respektive bränt (t.h.) hygge. Foto: Petter Andersson.

Nya artiklar om extremtorka, fladdermöss och brända hyggen

De senaste veckorna har det duggat tätt mellan accepterade vetenskapliga artiklar skrivna av Callunas medarbetare. De olika studierna handlar om effekter av extremtorka på väddnätfjäril, modellering av fladdermöss rörelsemönster i landskapet och hyggesbränningens påverkan på pollinerande insekter.

3D-illustration av Coronaviruset Covid-19. Källa: HFCM Communicatie (Wikimedia Commons)

Callunas policy gällande Corona-pandemin

Calluna ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen i och med Corona-pandemin. Vi följer noga och kontinuerligt utvecklingen och agerar utifrån myndigheternas rekommendationer.

EcoComp är ett nytt verktyg för ekologisk kompensation och kolinlagring i svensk natur som utvecklas av Calluna AB med finansiering från Vinnova.

EcoComp – plattform för ekologisk kompensation och kolinlagring

Calluna utvecklar ett verktyg för ekologisk kompensation och kolinlagring i svensk natur. Genom EcoComp ska biologisk mångfald och kolinlagring kunna inkluderas på ett systematiskt och transparent sätt i hållbarhetsarbetet hos olika aktörer.

Callunas ekologer har i flera år inventerat bland annat den hotade fjärilsarten väddnätfjäril och stora områden med rikkärr. Foton: John Askling.

Kalkbrytning på Gotland med naturhänsyn

Cementa har i dagarna getts ett nytt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Med domen följer ett åtagande om naturhänsyn där Calluna har utarbetat åtgärdsförslag för restaurering och återskapande av livsmiljöer.

Årets julgåva från Calluna

Årets julgåva från Calluna

Vi vill tacka våra kunder och samarbetspartners för det här händelserika året. Som julgåva skänker vi ett bidrag till både BatLife Swedens verksamhet och Nordens Arks bevarandeprojekt för hotade arter.

Den hona av den för Sverige nya arten träkägelbi (Coelioxys alatus) som hittades vid Råstasjön under Callunas inventering 2019. Foto: Petter Andersson, Calluna AB.

Ny art för landet funnen i Solna

Vid inventeringen av pollinerande insekter i Solna gjordes ett spännande fynd. En för Sverige ny biart upptäcktes bland över hundra noterade arter av gaddsteklar! De samlade resultaten visar att kommunens naturreservat och grönområden utgör viktiga värdekärnor för pollinatörer i den i övrigt tätt bebyggda miljön.

Sveriges stränder är en unik tillgång som skyddas genom strandskyddsreglerna.

Calluna utbildar om strandskydd

Sveriges stränder är en unik tillgång som skyddas genom strandskyddsreglerna. För dig som vill stärka din kompetens inom strandskydd är SIPU:s grund- och fördjupningskurser helt rätt val! Callunas Kristina Kvamme är utbildningsledare.

Illustration som visar resultatet från litteraturstudien om sjöfartens miljöeffekter.

Sjöfartens miljöeffekter sammanfattade

Miljömässiga och ekologiska effekter av sjöfart har sällan kvantifierats eller bedömts i sin helhet i vetenskapliga sammanhang. Callunas artikel om sjöfartens miljöeffekter har nu publicerats i Science of the Total Environment.

Betande kor samt en väddnätfjäril på en utslagen majviva. Foton: Markus Franzén.

Hårt bete skadligt för hotad dagfjäril

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar forskare vid Calluna i samarbete med Linnéuniversitetet att den hotade väddnätfjärilen på Gotland är mycket känslig för bete.

I videon från den specialbyggda kameraövervakningen syns en större vattensalamander långsamt krypa förbi.

​Kameraövervakning av salamandrar

Med vanliga viltkameror kan man inte övervaka kallblodiga djur eftersom fotona triggas av IR-sensorer. Men med en kamera som fotar rörelser i mörker har Calluna fångat större vattensalamandrar på bild. Nu finns unika filmer från projektet med de små nattvandrarna.

Visa mer

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige