Gå direkt till innehåll
Betande kor samt en väddnätfjäril på en utslagen majviva. Foton: Markus Franzén.
Betande kor samt en väddnätfjäril på en utslagen majviva. Foton: Markus Franzén.

Nyhet -

Hårt bete skadligt för hotad dagfjäril

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar forskare vid Calluna i samarbete med Linnéuniversitetet att den hotade väddnätfjärilen på Gotland är mycket känslig för bete.

Sämre livsmiljöer vid hårt bete

Betande djur behövs för att förhindra att gräsmarker växer igen med buskar och träd. För att upprätthålla bete ges därför EU-bidrag som är tänkta att gynna biologisk mångfald. På vissa platser finns dock en risk att dessa bidrag leder till ett för hårt betestryck, vilket istället har negativa effekter på många arter, till exempel pollinerande insekter.

I en nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation analyserar Victor Johansson, Oskar Kindvall och John Askling vid Calluna tillsammans med Markus Franzén (Linnéuniversitetet) hur bete påverkar den hotade fjärilsarten väddnätfjäril på Gotland. 

Resultaten visar att ett betat habitat (livsmiljö) har tydligt sämre kvalitet för väddnätfjärilen, med nästan fem gånger färre larvkolonier jämfört med obetat. Fjärilens värdväxt (ängsvädd) har både färre och mindre plantor i betat habitat. Genom att simulera väddnätfjärilens framtida populationsutveckling med olika betesscenarier visas även att om allt habitat betas skulle populationen vara åtta gånger mindre än om inget habitat betas. 

Titeln för den vetenskapliga artikeln är Intense grazing of calcareous grasslands has negative consequences for the threatened marsh fritillary butterfly.

Anpassning av regler för betesstöd

Det bete som krävs för att få EU-bidrag (årligt och relativt hårt bete) är alltså tydligt skadligt för väddnätfjärilen på Gotland.

– Reglerna för betesstöd skulle behöva vara bättre anpassade till rådande markförhållanden och regionala målarter, konstaterar Victor Johansson på Calluna.

På Gotland gör de karga förhållandena exempelvis att igenväxningen går mycket långsamt, vilket innebär att bete inte skulle behövas varje år där.

Kontakta gärna Calluna vid frågor om forskningsprojektet eller dess resultat. 

Relaterade länkar

Kategorier

Kontakter

Camilla Montén

Camilla Montén

Presskontakt VD 010-303 91 94

Relaterat innehåll

Svartpälsbi (Anthophora retusa) är en rödlistad art som hittades på två lokaler i Sollentuna. Foto: Petter Andersson (Calluna AB).

Vägar och bebyggelse hindrar viktiga pollinatörer

I två nya vetenskapliga studier har forskare och miljökonsulter på Calluna visat att vägar och bebyggelse kan utgöra barriärer för pollinatörer som till exempel vilda bin. Forskningen har gjorts i samarbete med Sollentuna kommun och SLU.

Betande kor i den hotade väddnätfjärilens livsmiljöer är det största hotet mot fjärilsarten då dess värdväxt ängsvädd och de flesta blommande växterna äts upp. Foto: Demieka Seabrook Säwenfalk.

Alarmerande forskning: betet hotar mångfalden

Genom en av världens mest omfattande fjärilsstudier har forskare vid Calluna AB kommit fram till att den rödlistade väddnätfjärilen missgynnas starkt av bete i skyddade Natura 2000-områden på Gotland. "Det är alarmerande att dagens skötsel, som är tänkt att gynna arten, i stället utgör dess största hot!” säger Oskar Kindvall, en av forskarna bakom studien.

Callunas ekologer har i flera år inventerat bland annat den hotade fjärilsarten väddnätfjäril och stora områden med rikkärr. Foton: John Askling.

Kalkbrytning på Gotland med naturhänsyn

Cementa har i dagarna getts ett nytt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Med domen följer ett åtagande om naturhänsyn där Calluna har utarbetat åtgärdsförslag för restaurering och återskapande av livsmiljöer.

Långhornsbi och skogsnätfjäril, samt obränt (t.v.) respektive bränt (t.h.) hygge. Foto: Petter Andersson.

Nya artiklar om extremtorka, fladdermöss och brända hyggen

De senaste veckorna har det duggat tätt mellan accepterade vetenskapliga artiklar skrivna av Callunas medarbetare. De olika studierna handlar om effekter av extremtorka på väddnätfjäril, modellering av fladdermöss rörelsemönster i landskapet och hyggesbränningens påverkan på pollinerande insekter.

Relaterade event

Föredrag: Vilda pollinerare på naturbetesmarker

Föredrag: Vilda pollinerare på naturbetesmarker

Tid 19 Mars 2021 17:00 – 18:30

Plats Online

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige