Gå direkt till innehåll
Föredrag: Vilda pollinerare på naturbetesmarker

Föredrag: Vilda pollinerare på naturbetesmarker

Tid 19 Mars 2021 17:00 – 18:30

Plats Online

Välkommen till en kostnadsfri webbföreläsning om vilda pollinerare och solitärbin - vilka är de, vad hotar dem och hur kan vi gynna dem? 

Föredraget är en del av en föreläsningsserie kring Blekinge läns odlingslandskap och naturbetesmarker - ett samarbete mellan Blekinge arkipelag och Länsstyrelsen. Föreläser gör Magnus Stenmark, fil.dr. och miljökonsult vid Calluna AB. Även Caroline Rhodén medverkar och berättar om Länsstyrelsen i Blekinge läns arbete inom pollineringsprojektet. 

Anmälan och mer information om föreläsningen finns på Länsstyrelsens hemsida. Målgruppen är i första hand lantbruksföretag och andra verksamma på landsbygden i Blekinge, men i mån om plats är alla välkomna. Det är begränsat antal platser - först till kvarn gäller. 

Kategorier

Kontakter

Magnus Stenmark

Magnus Stenmark

Affärsområdeschef Myndigheter och forskning 0103-03 36 11

Relaterat innehåll

Svartpälsbi (Anthophora retusa) är en rödlistad art som hittades på två lokaler i Sollentuna. Foto: Petter Andersson (Calluna AB).

Vägar och bebyggelse hindrar viktiga pollinatörer

I två nya vetenskapliga studier har forskare och miljökonsulter på Calluna visat att vägar och bebyggelse kan utgöra barriärer för pollinatörer som till exempel vilda bin. Forskningen har gjorts i samarbete med Sollentuna kommun och SLU.

I rapporten kan kommuner och initiativtagare hämta idéer och stöd i LONA-ansökan till projekt som gynnar pollinatörer. Fjärilen på bilden är en väddnätfjäril (foto: Daniel Segerlind).

Pollineringsprojekt - förslag ger kommuner stöd inför LONA-ansökan

Under våren öppnas ett extra tillfälle att ansöka om LONA-medel till pollineringsprojekt. Till sin hjälp kan kommuner och initiativtagare använda en nyskriven samling med konkreta förslag till projekt inom pollinering med förifyllda mallar till LONA-ansökan.

Betande kor samt en väddnätfjäril på en utslagen majviva. Foton: Markus Franzén.

Hårt bete skadligt för hotad dagfjäril

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar forskare vid Calluna i samarbete med Linnéuniversitetet att den hotade väddnätfjärilen på Gotland är mycket känslig för bete.

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige