Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Stadsträd.se synliggör stadens värdefulla träd, till stöd för en hållbar stadsutveckling. Foto: Pawel Czerwinski (Unsplash)

Vem ser städernas värdefulla träd?

Hur skapar vi framtidens hållbara trädbestånd i bebyggda miljöer? Webbappen Stadsträd.se som Calluna AB är med och utvecklar ska vara ett verktyg för alla aktörer som är engagerade i att forma hållbara städer.

Svartpälsbi (Anthophora retusa) är en rödlistad art som hittades på två lokaler i Sollentuna. Foto: Petter Andersson (Calluna AB).

Vägar och bebyggelse hindrar viktiga pollinatörer

I två nya vetenskapliga studier har forskare och miljökonsulter på Calluna visat att vägar och bebyggelse kan utgöra barriärer för pollinatörer som till exempel vilda bin. Forskningen har gjorts i samarbete med Sollentuna kommun och SLU.

Här pågår räkning av större vattensalamandrar vid dammen i Louddens oljehamn.

Större vattensalamander i Louddens oljehamn i Stockholm

I en damm bland oljecisterner i Stockholm hittades 2017 helt oväntat en tidigare okänd population av arten större vattensalamander vid en naturvärdesinventering inför avvecklingen av oljehamnen. Nu genomför Calluna mer närgående undersökningar av dammens salamandrar och en artskyddsutredning som ska utreda hur populationen kan bevaras.

Forskning pågår om belysningens ekologiska effekter på djur och natur.

Forskning om hur utomhusbelysning med LED påverkar djur och natur

​Alla vet att en tänd lampa påverkar miljön genom sin elförbrukning. Men vad känner vi till om belysningens ekologiska effekter på djur och natur? Trafikverket satsar nu på ett forskningsprojekt som ska kartlägga LED-belysningens och ta fram rekommendationer för hur effekterna kan minimeras.

Calluna firar 20 år på marknaden med ny hemsida

Calluna firar 20 år på marknaden med ny hemsida

Nu slår Calluna upp portarna till sin nya hemsida. Och vad kunde vara bättre än att göra det inför det 20:e året på marknaden. "Välkommen till Sveriges grönaste företag!" säger John Askling, VD och en av grundarna.

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige