Gå direkt till innehåll
Calluna AB utför en spännande insektsstudie i Norra Djurgårdsstaden åt Stockholms stad. Foton: Anna Koffman (Calluna AB).
Calluna AB utför en spännande insektsstudie i Norra Djurgårdsstaden åt Stockholms stad. Foton: Anna Koffman (Calluna AB).

Nyhet -

Insektsstudie i Norra Djurgårdsstaden

Nu inleds en insektsstudie i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen. Studien syftar till att undersöka hur insekter knutna till ekskog sprids. Resultaten ska användas till att förstärka ekologiska samband och underlätta hållbar stadsplanering.

Hur påverkas insekternas rörelser i landskapet av bebyggelse? Kan gröna stråk skapa ekologiska samband? Det är några av frågorna som man hoppas få svar på i en studie som Calluna AB genomför på uppdrag av Stockholms stad, Exploateringskontoret. 

Studerar vedinsekter och pollinatörer

Mellan juni och mitten av augusti kommer Callunas ekologer att undersöka Hästhagsparkens funktion för spridning av eklevande insekter mellan Nationalstadsparken och Hjorthagskransens ekskogar. För att kunna studera insekterna har Calluna satt upp fällor för vedinsekter i ekarna, anordningar med plexiglasskivor som leder insekterna ner i fällorna. 

Dessutom studeras pollinatörers spridning mellan Nationalstadsparken och Hjorthagskransen. Färgade skålar med vatten och diskmedel har satts ut på marken i parkstråket, på ett grönt tak och på ett plåttak. Syftet är att studera om de gröna taken underlättar spridning av pollinatörer. 

Betydelse för många arter

Eken har stor betydelse för den biologiska mångfalden och utgör livsmiljö för ett stort antal organismer. Bara i Sverige beräknas 1.500 arter vara mer eller mindre beroende av eken. Det gäller exempelvis skalbaggar, vedsvampar, lavar och fåglar, och flertalet av dessa arter är rödlistade. 

De slutsatser som dras av studiens resultat ska användas till att:

  • Ge underlag och inspiration till hur framtida parkstråk i Norra Djurgårdsstaden kan utvecklas samt hur det befintliga parkstråket kan förstärkas ekologiskt för att bidra till spridningsfunktion till Nationalstadsparken.
  • Ge underlag för hållbar stadsplanering till Stockholms stad generellt.
  • Ge underlag för hur s.k. friktionsraster ska konstrueras i ekologiska analyser av spridningssamband.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Camilla Montén

Camilla Montén

Presskontakt VD 010-303 91 94

Relaterat innehåll

Cassandra Karlsson är miljökonsult på Calluna AB och har arbetat med fröinsamling i många år - hon är oroad över konsekvenserna av dagens bristande hantering av frön från vilda växter.

Brist på lokalt insamlade ängsfrön fara för mångfalden

Svensk naturvård ligger långt efter exempelvis USA när det gäller lokal hantering av frön från inhemska växtarter. Intresset är stort för handelns fröpåsar med färdiga blandningar, men ingen har koll på det genetiska ursprunget. "Det kan få allvarliga konsekvenser att flytta växter och frön såhär mellan olika delar av landet" varnar naturmiljökonsulten Cassandra Karlsson.

Ekcylinderbaggen är drygt 5 mm lång (här jämförd med en vanlig tändsticka) och fångades i en s.k. IBL-fälla betad med feromon. Foton: Joel Hallqvist.

Oväntat fynd av utdöd skalbagge i Sydsverige

Plötsligt dyker den lilla skalbaggen upp igen! En art som inte har synts till i landet på 70 år och som är klassad som utdöd i Sverige. Nu har den återfunnits på två platser i Sydsverige genom användandet av feromonfällor.

Den hona av den för Sverige nya arten träkägelbi (Coelioxys alatus) som hittades vid Råstasjön under Callunas inventering 2019. Foto: Petter Andersson, Calluna AB.

Ny art för landet funnen i Solna

Vid inventeringen av pollinerande insekter i Solna gjordes ett spännande fynd. En för Sverige ny biart upptäcktes bland över hundra noterade arter av gaddsteklar! De samlade resultaten visar att kommunens naturreservat och grönområden utgör viktiga värdekärnor för pollinatörer i den i övrigt tätt bebyggda miljön.

Svartpälsbi (Anthophora retusa) är en rödlistad art som hittades på två lokaler i Sollentuna. Foto: Petter Andersson (Calluna AB).

Vägar och bebyggelse hindrar viktiga pollinatörer

I två nya vetenskapliga studier har forskare och miljökonsulter på Calluna visat att vägar och bebyggelse kan utgöra barriärer för pollinatörer som till exempel vilda bin. Forskningen har gjorts i samarbete med Sollentuna kommun och SLU.

Relaterade event

Välkommen till ett frukostwebbinarium där du möter personer med erfarenhet av att stötta fastighetsägare att ta till vara på sitt naturkapital och arbeta för klimatanpassning, boendes hälsa, biologisk mångfald och andra nyttor.

Webbinarium: Fastighetsägares naturkapital (2021-10-08)

Tid 8 Oktober 2021 08:00 – 09:00

Plats Online (länk skickas till anmälda deltagare)

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige