Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Styrelsen för Calluna AB har utökats med Eva Gidlund (t.v.) som ny ordförande och Linda Burenius (t.h) som ledamot.

Utökad styrelse ger Calluna AB driv inför fortsatt utveckling

Eva Gidlöf och Linda Burenius har invalts som ny ordförande respektive ledamot i styrelsen för Calluna AB. Calluna är Sveriges ledande miljökonsult med spetskompetens inom biologisk mångfald. "Med min bakgrund och erfarenhet hoppas jag kunna bidra till en fin vidareutveckling av Calluna" säger Eva Gidlöf.

Genom kunskap om hasselsnokens ekologi och svensk artskyddslagstiftning kunde konsultföretaget Calluna AB hitta en potentiell väg framåt för vägprojektet. Foto: Rebecka le Moine (Calluna AB).

Expertstöd visar Söderköping en väg framåt på naturens villkor

När den planerade vägen behövde gå genom ett område med viktiga kärnområden för den skyddade arten hasselsnok krävdes experthjälp för att komma vidare. Naturmiljökonsulten Calluna AB anlitades för att undersöka vad som var juridiskt och ekologiskt möjligt. "Ett av många projekt där vi designar lösningar och samtidigt ökar den biologiska mångfalden" säger Fredrik Ström, VD för Calluna AB.

Genbanken invigdes på torsdagen av landshövding Carl Fredrik Graf.

Restaurerad genbank för hotade växter invigd

I Linköping igår återinvigdes den restaurerade Genbanken för Rödlistade växter i Östergötland. En begränsad skara var med när det röda bandet klipptes och de sällsynta arterna visades upp. "Genbanken är en unik del av Trädgårdsföreningen" säger Lotta Lindström vid Linköpings Naturcentrum.

Försvagat strandskydd – miljöexperter reagerar starkt

Försvagat strandskydd – miljöexperter reagerar starkt

”Förslaget om nytt strandskydd motverkar uppfyllandet av våra miljömål och ger en ineffektiv och rättsosäker tillämpning” konstaterar Calluna AB. Miljökonsultföretaget valde att svara kraftfullt på remissen.

Nybyggda trädäck längs Magelungens strand i Stockholm. De nya informationsskyltar som sätts upp under våren ska berätta för områdets besökare om växt- och djurlivet vid stranden.

Illustrerade skyltar till strandpromenad

Nu kompletteras det upprustade promenadstråket längs sjön Magelungens norra strand i Stockholm med nyproducerade informationstavlor om områdets växt- och djurliv. "Skyltarna kommer verkligen att bli till stor nytta och glädje för områdets besökare."

Calluna fortsätter att driva projekt EcoComp, en handelsplattform för ekologisk kompensation och naturbaserad klimatkompensation, en trovärdig och kostnadseffektiv lösning med verkliga åtgärder som gynnar biologisk mångfald i svensk natur.

Utveckling av handelslösning för ekologisk kompensation

En handelslösning för ekologisk kompensation och naturbaserad klimatkompensation är något som saknas idag. Calluna AB går nu in med en stark konstellation och söker medel från Vinnova för att utveckla just detta – projektet EcoComp. "Vi håller tummarna att ansökan godkänns så att vi kan fortsätta ta fram det som behövs för att genomföra detta i stor skala i Sverige!"

Bara några veckor efter branden i Västmanland började de första växterna återvända. Vegetationen har studerats i provrutor på hyggen i området. Foto: Lena Gustafsson (SLU).

Studie av vegetationsutveckling efter skogsbrand

Redan ett par veckor efter den stora branden i Västmanland 2014 började de första gröna bladen titta fram i det annars sotsvarta skogslandskapet. I en studie av områdets vegetation visar forskarna att markkemi och hur hårt det hade brunnit påverkade florans utveckling i relativt liten grad.

Callunas utvärdering av bekämpningsmetoder mot den invasiva växten kotula har samlats i en rapport som publicerades nyligen.

Bekämpningsförsök av invasiv kotula i Södermanland

Kotula är en invasiv växt från Sydafrika som hotar värdefulla betade strandängar i Sverige. I Nyköping har länsstyrelsen tagit hjälp av miljökonsulter från Calluna för att utvärdera olika bekämpningsmetoder. Nu publiceras rapporten som presenterar resultatet. Arten visar sig vara svår att bli av med utan att samtidigt påverka övrig flora. Men det finns ambitioner om att gå vidare med nya försök.

Ekcylinderbaggen är drygt 5 mm lång (här jämförd med en vanlig tändsticka) och fångades i en s.k. IBL-fälla betad med feromon. Foton: Joel Hallqvist.

Oväntat fynd av utdöd skalbagge i Sydsverige

Plötsligt dyker den lilla skalbaggen upp igen! En art som inte har synts till i landet på 70 år och som är klassad som utdöd i Sverige. Nu har den återfunnits på två platser i Sydsverige genom användandet av feromonfällor.

Rovstekeln Pemphredon enslini som hittades i Sverige för första gången 2018 av miljökonsulter på Calluna AB. Foto: Joel Hallqvist.

Presenterar tre nya insektsarter

Tre för Sverige nya arter har nu presenterats för landets insektsexperter. De två rovsteklarna och en vildbiart påträffades vid inventeringar 2018 och 2019 av miljökonsulter på Calluna AB. I två artiklar i Entomologisk Tidskrift beskrivs nu fynden av arterna.

Den hona av den för Sverige nya arten träkägelbi (Coelioxys alatus) som hittades vid Råstasjön under Callunas inventering 2019. Foto: Petter Andersson, Calluna AB.

Ny art för landet funnen i Solna

Vid inventeringen av pollinerande insekter i Solna gjordes ett spännande fynd. En för Sverige ny biart upptäcktes bland över hundra noterade arter av gaddsteklar! De samlade resultaten visar att kommunens naturreservat och grönområden utgör viktiga värdekärnor för pollinatörer i den i övrigt tätt bebyggda miljön.

Calluna AB stärker sin position genom förvärv av branschkollegan Ecocom AB.

Calluna förvärvar Ecocom

Calluna AB stärker sin position som Sveriges ledande naturmiljökonsultföretag genom förvärvet av branschkollegan Ecocom AB.

Visa mer

Miljökonsult

Calluna AB hjälper företag och myndigheter med expertkunskap om skog, mark och vatten. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som värnar den biologiska mångfalden. Vi arbetar alltid objektivt och faktabaserat. Vårt engagemang gynnar både naturen och våra uppdragsgivare.

Calluna

Linköpings slott
582 28 Linköping
Sverige